jaanuar 03, 2009

Esialgne kokkuvõte

Meie projekt on jõudnud õnneliku lõpuni, sest pärast jõule on 2009. aastaks jõulutunnet soovida veidi vara. Kuigi Eestis jõuavad jõulud mõnesse kodusse alles järgmisel nädalal. Eestikeelse saidina võime siiski mõningaid kokkuvõtteid teha.

Kasutasime lehekülje jälgimiseks Google Analyticsit, mille panime peale enne lehekülje avalikustamist. Loomulikult oleks võib-olla pidanud veel mingi programmi lisama (et oleks põnevam jälgida), kuid antud koolitöö raames otsustasime, et see ei ole võtmeküsimus. Aga tuleviku tarbeks tasub kindlasti meeles pidada, et erinevad programmid jälgivad lehekülgi erinevalt ning seetõttu on adekvaatsete numbrite saamine üleüldse raskendatud. Seega lähtume neist numbreist, mida GA meile andis:

kokku oli külastusi - 1943
unikaalseid külastusi - 1368
lehekülje külastusi - 4133
keskmine lehe vaatamine - 2.13
leheküljel oldud aeg - 2 min 42 sek
bounce rate - 66.34% (ehk siis need inimesed/robotid, kes läksid mõnele teisele lehele, selle asemel, et meie juures edasi surfida)

Kõige popimad päevad olid 7. ja 8. detsember, vastavalt 192 ja 252 unikaalset külastust (siis tegime oma blogi avalikuks). Järgneva kahe nädala jooksul kuni jõuludeni oli ainult üks päev kui oli alla 50 unikaalse külastaja (44 - 13. detsembril). Oodatult jäi külalisi vähemaks jõululaupäeval.

Kusjuures raadiokülastus ja EPLi kajastus oluliselt küll külastatavust ei tõstnud (19. dets külastajaid 90 ja 20.dets 77).

Aga ma arvan, et üldiselt võime külastatavusega rahule jääda, eriti kui vaadelda keskmist saidil oleku aega - ligi 3 minutit - selle ajaga jõuab päris mitu postitust lugeda (ja tublid nullitajad ju viivad seda alla ;)).

Huvitavaid fakte, mida GA veel jälgib (need on antud siis kogu külastuste, mitte unikaalsete kohta) ja mis antud olukorras on ebaolusised, kuid mõningatel juhtudel võivad osutuda vajalikuks:
- külastajaid oli 31 riigist, lugesin ära, et neist 10 ei ole siiski adekvaatsed, kuna nende saidil viibimise aeg oli 0 sekundit, aga teiste riikide kodanikud/robotid viibisid meitel kauem. Riikide edetabelit juhib Eesti (twelve points goes to Estonia), siis Austria (mille tagas ilmselt Maria pluss keegi veel), järgnevad Soome, Holland, Prantsusmaa, USA ja Saksamaa;
- peamiselt kasutati brauserina Firefoxi, poole vähem IE'd, Safari, Opera ja Chrome olid juba marginaalsed;
- ühenduse kiirus on enamikel juhtudel teadmata (45,6%), ülejäänutel juhtudel ruulib DSL (31,9%), millele järgneb kaabel 12%-ga;
-96% oli java-tugi ;) jne.

Rohkema statistikaga teid ei vaeva. Eesti külastusi vaadates on tore tõdeda, et jõudsime kõigisse suurematesse ja väiksematesse Eesti paikadesse. Ainult Hiiumaal ei ole meil sõpru ja Ida-Virumaa on alaesindatud, aga üldiselt võib rahule jääda ;)
Mida me siis tegime?
- kodulehekülg blogivormis (selle valmis saamine võttis veidi rohkem aega kui plaanisime);
- video, mille panime ülesse YouTube'i, blogisse, FB'sse ja mina isiklikult ka oma Orkuti profiili (selle tegemine võttis ka nii algelisena nagu ta on palju-palju aega);
- gadgetid (mitu tükki igas suuruses);
- Orkuti kirjad (mida nii mõnigi meie kõigi sõber sai mitu);
- mõned kirjad Orkuti-välistele inimestele;
- Orkuti kommuun (34+12 liiget ;));
- lehekülg Facebookis (27 fänni);
- mõned postitused foorumitesse;
- teated kampaaniast MSNis, Google Talkis ja Skype's;
- e-mail pressiaadressidele (sealt ka Vikerraadio ja EPL).

Lisaks tegime kodulehekülje struktuuri veidi ümber pärast seda kui nii mõnedki sõbrad olid soovitusi teinud (lõime mõned postitused mitmeks, lisasime mõne sildi).

Kreet ja Terje ehk täiendavad.

Mida oleks võinud veel teha?
- foorumeid oleks võinud ehk enam läbi kammida, kuid lihtsalt ei jätkunud ajaressurssi selle jaoks (vahepeal kadus ära üks meie meeskonna liige, seega jäime kolmekesi);
- e-maile ehk rohkem saata (see oleks muidugi eeldanud juba mõningast spämmimist ka võõrastele aadressidele ja see ei ole enam jõulutundega kooskõlas);
- leheküljel oleks võinud olla ka mõni muu külastatavuse jälgija. Samuti oleks pidanud jälgija lisama bänneritele, siis teaksime, kas ja kuhu me bännerid jõuavad. Aga seda me ei oska hästi :);
- blogis oleks võinud rohkem pilte olla.

Kommentaare ei ole: